vineri, 13 septembrie 2019

Barcelona, mon amour (partea I)

Salutare!
Demult n-am mai scris pe blog, dar iata-ma-s, revin, iar azi as vrea sa vorbim despre calatorii.
Mie tare imi place sa calatoresc, doar ca in ultimii doi ani numarul calatoriilor noastre s-au redus aproape la zero din simplul motiv ca am devenit mama. Sa pornesc spre noi aventuri cu un pici de citeva luni nu era tentatia cea mai mare, de aceea am asteptat ca acesta sa implineasca un an ca sa ne luam rugsacul in spate si sa pornim la drum.
Azi vreau sa va vorbesc despre Barcelona, orasul de care m-am indragostit din prima nu doar datorita arhitecturii bogate, copacilor sau curateniei, ci si a accesibilitatii. Da, cind devii parinte se schimba prioritatile...
Barcelona este un oras prietenos pentru copiii de virsta mica, dar si a persoanelor cu deficiente locomotorii. Fiecare statie de metrou este dotata cu un ascensor, ceea ce mi s-a parut absolut minunat, avind experienta calatoriilor cu caruciorul prin metroul din Paris, unde tare mi-am rupt spatele sa car un copil de 10 kg + un carucior de tot cam atit singura pe scari..., de transportul public din Chisinau nici nu mai vorbim.
Dar sa revenim la Barcelona si la grija ei fata de copii. Atunci cind calatorim in familie, noi parcurgem foarte multi km pe jos, pentru ca ne place sa descoperim si locurile neindicate in ghidurile turistice, iar pentru unui copil de un an si patru luni ii e destul de obositor sa petreaca mult timp in carucior, el are nevoie de pauze ca sa mearga, sa se joace (da, calatoriile nu mai sunt la fel ca inainte, ne adaptam), ceea ce ne-a bucurat e ca in Barcelona nu este deloc o problema sa ii permiti copilului acest lucru, caci practic in fiecare cartier veti gasi spatii special amenajate pentru copii.
Prima destinatie odata ajunsi in Barcelona a fost  Aquarium-ul,o destinatie perfecta pentru copiii iubitori de animale. Piciul nostru, si noi, am ramas foarte entuziasmati de varietatea animalelor subacvatice. Pentru o astfel de vizita trebuie sa prevedeti un buget de 22€/persoana adulta, copiii pina la 3 ani nu achita taxa de intrare, copii de 3-4 ani achita o taxa de 8€, intre 4-10 ani taxa e 16€. Fiecare cent merita!

 La intrarea in acvarium fiecare grup de persoane este rugat sa pozeze pentru fotografia de bun-venit, o idee destul de draguta, ne-am zis noi, caci vizita incepe cu emotii pozitive. Mai putin pozitiv este pretul anuntat la iesire - 12€/poza, partea buna este ca nu exista obligatiune de cumparare, astfel fiecare decide daca are sau nu nevoie de un astfel de suvenir. Eu nu sunt gata sa platesc mai mult de 5€ pentru o simpla fotografie, dar bine, eu sunt caz aparte :)

Noi ne-am rezervat o camera in hotel in apropiere de La Rambla, strada pietonala de 1.2km care uneste Piata Catalonia de Portul vechi,   ceea ce ne-a permis sa putem face promenade nocturne in port. Si va recomand si voua aceasta zona a orasului. In afara de numarul enorm de magazine in care puteti face shopping (si numarul enorm de comerciali ambulanti care nu vor scapa nici o ocazie de a va propune produse contrafacute la preturi mizere), tot aici veti gasi piata La Boqueria, unde veti putea gasi o mare varietate de legume, fructe, carne, peste, brinzeturi, si chiar daca nu aveti nevoie sa procurati nimic, va rtecomand sa vizitati acest loc doar pentru a vedea jocul de culori si produse (si buna dispozitie) ce domneste aici. Noi am mincat o paela foarte gustoasa in unul din restaurantele din piata, acompaniata de o sangria pe masura, iar fiul nostru a adorat fructele cumparate la pahar pentru doar 1.50€.  Conceptul La Boqueria dateaza inca din anii 1200.
 De La Rambla am facut doar 15 minute pe jos (prin cartierul gotic) pina la Arcul de Triumf din Barcelona, o destinatie care nu trebuie ratata. Aici am facut o pauza pentru a privi spectacolul de acrobatie cu cercuri oferit de un localnic. Aici este limita dintre partea veche si cea noua a orasului.Pentru mine este cel mai special Arc de triumf vazut pina acum (n-am vazut tare multe, totusi am citeva in bagaj), si asta pentru ca este din caramida, nu din marmura, cum se obisnuia pe vremuri.  Iar daca tot sunteti pe aproape, va recomand sa luati o mica pauza in parcul Ciutadella, unde piciul(i) vostri ar putea sa faca o pauza! alergind dupa baloanele de sapun, privind ratele si gistele de pe lac,admira broscutele testoase, face plimbari cu barca sau pur si simplu se odihni pe iarba. Tot de aici sunteti la doi pasi de gradina Zoologica a orasului (noi am gasit-o cind se inchideau deja portile, de aceea n-am vizitat-o, asa ca daca vreti o pauza aici, verificati bine orarele de munca precum si prevedeti 4 ore pentru vizita). Daca e sa revin la cartierul gotic, o frumusete de cartier cu stradute inguste si pavate, unde Barcelona isi are originile. tot aici Picasso si-a inceput cariera, intre 1895 si 1904. Mergi prin cartier si te visezi in epoca romana... Sa nu va temeti sa va pierdeti prin istorie!

Despre Gaudi si operele lui de poveste va povestesc in textul urmator...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu